Pilgrim

Johannas hörn på nätet

Gravyr åt Sveriges pilgrimer

Att gravera kallas den konst att rista in en ett föremål eller en text på fasta föremål, vanligtvis glas eller metall. Det är en gammal konst att sätta en stämpel på något som inte skall försvinna. Idag graverar man föremål för olika ändamål och på alla sorters olika material. Vi har till exempel anlitat Skövde Gravyr för Lasermärkning av berlocker inför årets pilgrimsvandring. Gravyr förekommer vanligen annars på fasadskyltar, gåvor, ramar med mera. När man graverar skyltar kan man göra detta på väldigt olika material beroende på vart man skall använda fasadskylten. I kontoret eller andra vanliga namnskyltar är det vanligt att man graverar i trä men i vissa fall även i glas. Det förekommer även en del graverade skyltar i industrin och då är dessa främst i metall, de kan exempelvis innehålla instruktioner för vissa av maskinerna som finns tillgängliga.

Förutom att gravera föremål för att ha dessa som skyltar eller för att de ska ge annan instruktion, är det vanligast att gravera föremål för att minnas ett speciellt tillfälle. Det mest vanliga är att göra en namnskylt eller ringar vid speciella tillfällen. Man kan gravera både insidan och vanligast är då att man graverar in datumet samt namnen på paret men vid andra tillfällen förekommer graveringar på ringars utsida. Det kanske inte är lika vanligt men för oss pilgrimer är den långa vandringen viktig att minnas.

Det finns nästan inga gränser på vad man kan gravera på ädelsmycken. Det förekommer bland annat att man graverar allt från matsilver till id-brickor. En vanlig gåva till herrarna är manschettknappar som graverats med initialer. Utöver dessa föremål förekommer även graveringar på armband och halsband som är vanligt att man delar ut som gåva till någon man håller kärt.

Graveringar på dopartiklar förekommer väldigt mycket nu förtiden.  De är vanligtvis på material såsom rostfritt stål, nysilver eller tenn som användes mycket förr men förekommer en del än idag. De föremål man graverar vid dessa tillfällen är väldigt olika men kan innefatta saker såsom bestick eller porträttramar. Det förekommer även gravyr på sparbössa eller smyckesskrin i samband med dop och texten som graveras är vanligtvis barnets namn men förekommande är även givarens namn, familjens namn samt datumet och platsen för själva dopet.

En växande konstform

De som jobbar med att gravera på föremål går en gravörutbildning. Som gravör arbetar man alltså med att gravera med lämpliga maskiner. Förr i tiden, när man inte hade dessa moderna maskiner graverade man in alla föremål för hand, vilket man fortfarande gör när det är väldigt små detaljer. Vanligtvis sker graveringar för hand idag endast på smycken och främst ringar. I övrigt så är det främst lasermärkning som gravören använder sig av för att gravera och det är väldigt viktigt att den som gör detta har ett sinne för detaljer. En annan bra egenskap som är bra att ha om man ska gravera en del är att ha en god syn samt en konstnärlig förmåga. När man dessutom graverar på många olika föremål och är därmed kontakt med olika metaller samt kemikalier är det till stor fördel att man inte har anlag för allergier. När man arbetar som gravör arbetar man i en verkstad med att gravera, vanligtvis med en guldsmed eller på en mekanisk verkstad beroende på vilken typ av gravyr man utför.

Kommentarer inaktiverade.

Sidor att lägga på minnet:

Mälardalens Mur & Puts

Ett företag som har hjälpt oss med fasadrenovering här i Stockholm. Mycket duktiga och väl värda att lita på.