Pilgrim

Johannas hörn på nätet

Båtvirke – Att tänka på innan köp

Är det dags att renovera båten och är du i behov av båtvirke? I denna text tar vi upp vad man ska tänka på gällande båtvirke.

När sommaren väl har kommit finns det också många som börjar tänka på båtar. För det är verkligen säsongen då man vill kunna åka ut på vattnet. Det gäller faktiskt oavsett vart i landet man bor då vi alla uppskattar båtturer, oavsett om det är på havet eller sjön. För det är något nästan magiskt med att sitta i en båt som tar en över vattnet till en ny plats. Även om det bara är för att kunna fiska, är en båt något som gör livet lite trevligare att leva. Det är dock inte alla som faktiskt vill köpa en färdigbyggd båt utan som istället vill bygga en själv.

Något som inte är det allra enklaste utan istället kräver en del arbete och kunskap. Om man däremot slutför ett sådant projekt är det något unikt som skapats. För det är inte många som kan säga att de har byggt en båt helt själv. Det är kanske inte heller något som alla vill göra men det är något som faktiskt är speciellt. Framförallt om man dessutom kan spara en del pengar på att göra det själv, vilket man kan om man vet vad man gör.

Innan man börjar köpa olika båtvirke

När man väl har bestämt sig för att bygga en båt helt själv finns det en del att tänka på. Först och främst måste man känna till svaret på frågan ”vilka olika båtvirke finns det?”. Något som inte alltid är enkelt då det finns en massa olika båtvirke. Alla är kanske inte heller lämpade för att användas i just ens eget projekt. Därför är det väldigt viktigt att man faktiskt undersöker vad man kan använda för olika varianter av båtvirke.

Det är dock något som först och främst kräver att man undersöker de virke som finns. Sedan måste man även veta vad det är för båt man tänkt sig att man ska bygga. Om man inte har någon färdig plan bör man inte heller börja leta efter båtvirke. Istället ska man först och främst se till att man vet vilken typ av båt man vill ha. Sedan måste man också se till att man vet vad båten ska klara av. Ska den främst användas på en lugn insjö eller ute på ett stormigt hav. Det är nämligen saker som kan avgöra vilken typ av båtvirke som faktiskt är lämpat för projektet man tänkt sig. Utan den kunskapen kan man faktiskt inte köpa olika båtvirke.

Vart kan man köpa olika båtvirke?

När man har en färdig plan och vet på ett ungefär vilka båtvirke som passar för ens projekt. Är det läge att börja leta efter vart man kan köpa dem. Det går faktiskt att göra både på nätet, i vanliga byggvaruhus men även på olika brädgårdar. Man måste dock se till att man köper båtvirke i en hög kvalitet. Om man väljer undermålig kvalitet finns det en risk att båten inte kommer klara av de påfrestningar som uppstår när den används.

I många fall rekommenderas det att köpa sitt båtvirke på nätet. Man får då oftast en möjlighet att jämföra priser men även läsa recensioner av andra kunder.

Att tänka på

Det finns mycket att tänka på gällande båtvirke. Det är fundamentalt att man köper ett virke som passar för din båt. Är man osäker kan man fråga någon med expertis inom området. Det finns flertalet olika båtvirke och de har olika egenskaper och utseenden. Ett annat tips är att läsa på om olika de olika virke som finns på nätet. På så vis har du bättre koll och kan identifiera rätt produkt utifrån dina behov.

Kommentarer inaktiverade.

Sidor att lägga på minnet:

Mälardalens Mur & Puts

Ett företag som har hjälpt oss med fasadrenovering här i Stockholm. Mycket duktiga och väl värda att lita på.