Pilgrim

Johannas hörn på nätet

Att sommarsolståndet kan påverka elavtalen

Förra veckan skrev jag om hur vintersolståndet kan påverka elavtalen. Se här om du kan klura ut hur sommarsolståndet skulle kunna påverka elavtalen gentemot vintersolståndet.

Sommarsolståndet inträffar en gång om året omkring den 21 juni. Det är helt enkelt som så att det norra halvklotet då har långa dagar och korta nätter. Det är även omkring den dagen som vi firar midsommar. Det är också den dagen som är längst när det är sommarsolståndet.

Det kallas i vissa delar av världen för vita nätter och anses vara något väldigt speciellt. Även om vi som bor i Sverige inte riktigt ser det speciella med sådana. Då vi helt enkelt har det varje år.

Sommarsolståndet är en sak som man har firat i flera tusen år. Det är även en högtid som den katolska kyrkan försökte göra om till en kristen högtid. Men det lyckades man inte med då den högtiden fortfarande firas som midsommar.

Vad är sommarsolståndet?

Sommarsolståndet är den dagen då vi på det norra halvklotet av jorden har den längsta dagen och den kortaste natten. Efter den dagen börjar det bli mörkare igen och innan den dagen så har det gradvis blivit ljusare. Något som är väldigt trevligt och som kulmineras med midsommarfirandet.

Men man har firat den högtiden under flera tusen år och det är något som fortfarande har en stor plats i varje svensks hjärta. Det är dagen som nästan alla firar oavsett vart någonstans i Sverige man kommer ifrån. Det är lite av vad man under lång tid kallade för den svenska nationaldagen. Det är då svenskar gör det man i andra länder gör på sin nationaldag.

Varför firar man sommarsolståndet med midsommar?

Att man firar sommarsolståndet har helt enkelt med gamla hediska traditioner att göra. Man firade att ljuset var som starkast. Det har visats att man redan för flera tusen år sedan kunde beräkna när sommarsolståndet hände genom inskriptioner på runstenar. Det var även som så att under bronsåldern så fanns det en viss soldyrkan i Sverige. Då var det den dagen man ansåg att solen var som starkast och det firades den dagen.

Men man kunde även offra på den dagen till solens ära. Det är något som man på 1200-talet avskaffade i Norge.  Men kyrkan införde redan 300 efter Kristus att midsommar var Johannes av korsets dag. Det firas i nästan hela världen utom i Sverige som även bland kristna har valt att fira midsommar på sitt egna sätt.

Är sommarsolståndet något speciellt?

För många människor världen över är sommarsolståndet något helt fantastiskt. Det är det som kallas för vita nätter i en del länder och det är många som aldrig i sitt liv har sett något sådant. Men som för oss svenskar är något väldigt vanligt. Även om det bara är några dagar om året så är det fortfarande något som vi är relativt vana vid. Men när människor kommer på besök till Sverige så blir de ofta väldigt förvånade över detta.

Det finns som sagt bara på den norra delen av jorden. Men det är inte alla länder på norra halvklotet som har helt vita nätter som Sverige ha. De kan ha lite kortare nätter än vanligt men inte på samma sätt som vi i Sverige har.

Kommentarer inaktiverade.

Sidor att lägga på minnet:

Mälardalens Mur & Puts

Ett företag som har hjälpt oss med fasadrenovering här i Stockholm. Mycket duktiga och väl värda att lita på.