Pilgrim

Johannas hörn på nätet

Vad är egentligen takisolering och vem kan hjälpa mig med det?

Takisoleringen och vad det egentligen är kan vara en fråga som många husägare ställer sig. Det är faktiskt en fråga som man inte kan svara på hur enkelt som helst.

Det finns flera olika material som används eller har används under det senaste århundradet. Beroende på när huset är byggt kan alltså svaret vara väldigt annorlunda. Om det gäller nybyggnation eller att man vill renovera och byta ut takisoleringen så är svaret mycket enklare.

Men när man pratar om takisoleringen så är det flera aspekter som läsaren bör känna till. Främst är det skyddet som många slarvar med både när de river bort takisoleringen eller när de sätter dit nytt.

Är man osäker så kan man vända sig till Västra Götalands Tak som har arbetat med tak i många år. De är experter på allt vad gäller takisolering, takbyte och takrenovering. På Västra Götalands Taks hemsida kan du läsa mer om vad de kan hjälpa dig med.

Vilken takisolering ska jag använda?

Det inte är helt enkelt att förklara vad takisolering är. Då kommer ofta följdfrågan vilken takisolering som personen bör använda. Inte heller de är en enkel fråga då det faktiskt beror på vilken vikt som ditt tak klarar av. Det kan skilja sig rätt rejält mellan olika isoleringar.

Första steget är att kontrollera vilken vikt på isoleringen som du ska använda. Både för att taket ska kunna hålla uppe isoleringen men även för att en isolering som verkligen håller kylan ute. Sen ska man nästan alltid prata med en kunnig person. Allra helst någon professionell som jobbar med detta då det oftast inte är enkelt att vare sig riva ut takisoleringen eller att sätta dit ny.

Beroende på flera faktorer så kan man använda allt från isolering av mineralull till isolering som är gjord av cellplast. Storlek och tjocklek på isolering spelar en stor roll när man ska välja takisolering. Det kan annars krävas att fönster måste flyttas eller till och med att takfoten måste förlängas.

Vilka material är takisolering gjorda av?

Det finns en stor mängd material som takisolering har gjorts av och vissa används fortfarande. Medan andra har blivit ersatta med bättre material.

De som används till större delen idag är följande:

  • Isolering av mineralull.
  • Isolering av cellplast.
  • Isolering med lösull.

Det finns även isolering som ibland kan användas till tak men oftast inte används. Detta för att det krävs en viss struktur som ofta gör det väldigt dyrt och väldigt svårt att använda. Det är isolering med polyuretanskum och karbamidskum. Dessa används som sagt väldigt sällan till tak. Det händer dock att de används även om de oftast används till att täta vid fönster och dörrar.

Arbete med takisolering kräver skydd

Även om många reklamblad för takisolering innehåller en bild på en kvinna eller man i en topp eller t-shirt. Utan någon som helst skyddsutrustning. Så gäller det för läsaren att komma ihåg att det enbart är en reklambild. Det är otroligt viktigt att man läser bladet som följer med när man köper takisolering. För att veta vilken typ av skydd som krävs. Det som alltid rekommenderas är heltäckande klädsel, skyddsglasögon och ansiktsmask samt handskar. Handskar och ansiktsskydd är väldigt viktigt då vissa typer av isolering kan skada luftvägarna och kliar oftast något förfärligt.

Kommentarer inaktiverade.

Sidor att lägga på minnet:

Mälardalens Mur & Puts

Ett företag som har hjälpt oss med fasadrenovering här i Stockholm. Mycket duktiga och väl värda att lita på.