Pilgrim

Johannas hörn på nätet

Ta hand om ert tak

Taket är en av en byggnads viktigaste delar. Ett bra tak förhindrar vatten att läcka in i en byggnad. Det är väldigt viktigt att man då och då kollar över sitt tak så att det inte har gått sönder någonstans. Om taket går sönder på något ställe kan detta leda till att det blir vattenskador i hela taket som sedan tränger sig ner i huset. Det kan få oerhörda konsekvenser och det är viktigt att man åtgärdar ett tak som har gått sönder omgående.

Att arbeta med taket

Det finns många firmor som arbetar med tak på något sätt. Det vanligaste är att man benämner sig som en takläggare. Det innebär precis som namnet antyder att man arbetar med att lägga tak. Men den takläggare kan även mycket andra arbetsuppgifter som har med tak att göra. Exempelvis kan en takläggare ofta bedöma huruvida det behöver rengöras. Tak har ofta en tendens att samla på sig olika saker som exempelvis mossbildning och liknande. Om det samlar på sig för mycket smuts och dylikt kan detta också leda till att teglet eller plåten tar skada och sedan börjar läcka igenom.

Det finns olika typer av tak. Det absolut vanligaste är av tegelplattor.

Exempel på ett företag inom branschen är Falköpings tak där en god vän till mig arbetar. Det är bara ett exempel på företag och det finns andra företag också. Det är ett bra utbudet av takläggare i Falköping och Skövde trakten. För att komma i kontakt med företag inom takbranschen kan man antingen kontakta företaget direkt eller gå via en hemsida där alla tänkbara takläggare i Småland finns samlade.

Att köpa takplattor eller tegel

I Skövde kan man exempelvis göra på Beijers byggvaruhus eller Byggmax. Priset varierar ganska mycket beroende på vilket typ av tak man ska ha. Det billigaste alternativet kallas för papptak och är precis som namnet antyder ett tak som är gjort av papp. Ett vanligt användningsområde för papptak är exempelvis på carportar, på garagetak och på lekstugor. Det är trots sitt billiga pris ett bra alternativ som ofta klarar av att hålla borta fukt från att läcka in i byggnaden. Något som är smidigt med papptak är att det är väldigt enkelt att lägga och om det inte är så stor yta så klarar man ofta av att lägga det själv. Annars är det som tidigare nämnt tegelplattor som är det absolut vanligaste taket i Skövde, enligt min vän. För att lägga tegelplattor kan det vara bra om man är utbildad eftersom det kan vara svårt att lägga så att det blir helt rätt. Även för att undvika alla faror i samband med att man utför arbete i branta lutningar på höga höjder.

Kommentarer inaktiverade.

Sidor att lägga på minnet:

Mälardalens Mur & Puts

Ett företag som har hjälpt oss med fasadrenovering här i Stockholm. Mycket duktiga och väl värda att lita på.