Pilgrim

Johannas hörn på nätet

Robotgräsklippare eller robotklippare, vilket är rätt?

En gräsklippare som klipper gräsytor automatiskt utan någon manuell ansträngning brukar vanligen kallas för en robotgräsklippare. Ibland förekommer även benämningen robotklippare. Vilket begrepp är då rätt? Det mest beskrivande namnet och begreppet på maskinen är robotgräsklippare och det är också det begrepp som de flesta anser vara rätt begrepp att använda sig av. Men även om man säger robotklippare så brukar de flesta människor förstå precis vilken maskin man menar.

En robotgräsklippare är en gräsklippare som med hjälp av en nergrävd kabel, som utsänder svaga radiosignaler, kan klippa en gräsmatta eller gräsyta helt automatiskt utan att man behöver köra den själv eller styra den på något sätt. Det är ett mycket effektivt sätt att klippa en gräsmatta på eftersom robotklipparen kan vara igång utan att man behöver stå och bevaka den. När batteriet börjar ta slut så kör maskinen själv in till laddstationen och ställer sig på laddning. När batteriet återigen är laddat så kan maskinen börja klippa gräsmattan igen.

Så, robotgräsklippare eller robotklippare

Vilket är rätt? Som tidigare nämnt är robotgräsklippare det vanligaste och mest rätta begreppet även om folk förstår precis vad man menar oavsett vilket begrepp man använder. Idag finns det även ett annat begrepp som är inspirerat från det engelska språket som också används för den automatiska gräsklipparen. Utöver robotgräsklippare och robotklippare används begreppet automover. Framförallt Husqvarna har valt att döpa många av sina automatiska gräsklippare till just automover. Det finns alltså ett tredje ord som också är rätt att använda sig av när man pratar om en automatisk gräsklippare.

Om man inte kan bestämma sig för vilket ord som är det rätta kan man helt enkelt bara kalla maskinen för en automatisk gräsklippare. Hela tanken med gräsklipparen är ju att den automatiskt ska kunna klippa en gräsmatta. Tekniken har gått väldigt snabbt på senare år och idag klarar gräsklipparna av att klippa mycket stora gräsytor till ett väldigt bra resultat. Det finns exempelvis golfklubbar som använder sig av robotgräsklippare i vissa utsträckningar när de ska underhålla sina golfbanor. Men just golfbanor är också något som är ett sorts hantverk och det krävs i vissa fall att man manuellt klipper banorna. Tekniken är dock påväg i rätt riktning och det finns även robotgräsklippare som man kan styra med en fjärrkontroll eller programmera in hur de ska röra sig.

Oavsett vilket begrepp man använder sig av så finns det alltid en maskin som klarar av att klippa din gräsmatta. Idag finns robotgräsklipparna i många olika modeller och prisklasser. Om man köper sin gräsklippare hos en återförsäljare som har specialicerat sig på robotklippare brukar man få goda råd för vilken maskin man behöver. Det gäller att man beskriver gräsytan som maskinen ska klippa så utförligt som möjligt för att du ska få rätt gräsklippare.

Sammanfattningsvis kan man säga att om man ställer sig frågan, robotgräsklippare eller robotklippare, vilket är rätt? Så behöver man inte oroa sig för att använda fel ord eftersom orden är väldigt lika och det är lätt att förstå vad man menar.

Kommentarer inaktiverade.

Sidor att lägga på minnet:

Mälardalens Mur & Puts

Ett företag som har hjälpt oss med fasadrenovering här i Stockholm. Mycket duktiga och väl värda att lita på.