Pilgrim

Johannas hörn på nätet

Klottersanering

Klottersanering innebär att man arbetar med att ta bort och rengöra ytor där någon har målat klotter. Att olovligen klottra på någon privatpersons, företag eller statens byggnader innebär att man gör sig skyldig till skadegörelse eller åverkan. Straffet för klotter är oftast böter, men vid grov skadegörelse kan klotter ge fängelse upp till fyra år. Det är också vanligt att om någon döms för klotter och skadegörelse får även denna person vanligen betala ett skadestånd.

Metoderna för klottersanering har blivit allt bättre i takt med att tekniken och de kemiska rengöringsmedlen utvecklas. Idag kan man klottersanera på nästan vilket underlag som helst och ofta lämnas inga spår kvar av klotter efter att ha utfört en klottersanering. Color off som du hittar i Skarpnäck utanför Stockholm har fått många uppdrag åt Stockholms stad inom just klottersanering då de är väldigt duktiga på det de gör. Senast fick dom uppdraget att hålla Stockholms tunnelbana ren från klotter vilket får anses som ett prestigefyllt uppdrag.

En vanlig teknik för att sanera klotter och andra typer av skadegörelse är att använda sig av en högtryckstvätt. Man kan använda sig av enbart en högtryckstvätt eller tillsätta kemiska medel helt beroende på vilken typ av klotter det är som man ska ta bort. Ett av de vanligaste sätten för klotterborttagning är att använda sig av en kemisk behandling av ytan för att lätta upp klottret och göra det vått igen. Lyckas man göra klottret vått går det enkelt att spruta bort det med hjälp av en högtryckstvätt.

Vid extrema fall där klotterfärgen, vanligtvis någon typ av sprayfärg, har trängt ner i den befintliga färgen på en målad yta kan man behöva matta ner klottret för att sedan måla om hela väggen för att klottersaneringen ska bli så bra som möjligt.

Förebygga klotter

Ett bra alternativ för att förebygga klotter på en yta är att applicera ett klotterskydd på ytan där du befarar att någon kan komma att klottra. Det finns idag många olika klotterskydd som till exempel betongimpregnering och de fungerar på lite varierande sätt. Det vanligaste är att man behandlar ytan med ett medel som gör att klottret inte fastnar på ytan. Ett annat alternativ är att man sprutar på ett medel som gör att klottret blir betydligt lättare att ta bort än om ytan inte skulle vara behandlad alls. Skulle någon klottra på en klotterskydds behandlad yta räcker det ofta att tvätta av med enbart varmvatten med en högtryckstvätt. Fördelen med att klotterskydda en yta är att kostnaden för en eventuell klottersanering blir betydligt lägre än på en yta som aldrig har blivit behandlad.

Oavsett i vilket läge du är i för att försöka ta dig an ett klotterproblem är det viktigt att man kommer i kontakt med rätt människor som kan hjälpa dig hela vägen. Vi har ovan rekommenderat Color Off i Stockholm då det är den marknaden vi känner till men det finns såklart andra duktiga sanerare runt om i landet som du kan prata med.

Kommentarer inaktiverade.

Sidor att lägga på minnet:

Mälardalens Mur & Puts

Ett företag som har hjälpt oss med fasadrenovering här i Stockholm. Mycket duktiga och väl värda att lita på.