Pilgrim

Johannas hörn på nätet

Hjälp mig köpa rätt färg

Att köpa färg i Enköping är inte alltid något av de enklaste man kan göra. Det är något som man verkligen måste tänka över innan man gör. För att få hjälp att köpa färg så kan man besöka närmaste byggvaruhus och prata med personalen där. De har ofta en väldigt stor kunskap i vilken typ som du behöver. Vilken färgtyp man ska välja beroende på vilket underlag du ska måla på.  Men det kan helt enkelt vara väldigt svårt att faktiskt få till ett enkelt svar på den frågan. Det beror nämligen på vad som har använts för att måla tidigare. För det är inte alltid som man bara kan måla direkt på den gamla färgen med helt andra färger av annan typ.

Är det något som ska målas för första gången så kan man nästan måla med vilken målarfärg som helst. Men det kan också vara som så att man vill veta vilken kulör som har målats med tidigare. Det kan vara väldigt svårt att få fram. Ett tips som jag fick men inte har hunnit kolla än är att ta med ett färgprov från den gamla möbeln. Då kan man ibland analysera färgen för att hitta rätt sorts kulör. Ska man köpa färg i Enköping blev jag tipsad om XL Bygg Sten & Son. Dom ska tydligen vara riktigt duktiga på färg.

Hjälp mig köpa samma kulör som den gamla!

Det finns många problem som kan dyka upp när man ska måla. Ett av dom är helt enkelt att man faktiskt inte har möjligheten att hitta samma färg. Då menar vi faktiskt vilken nyans som målats med tidigare. Alltså inte vilket märke även om det också är väldigt svårt att ta reda på. För även om många tror att vitt är vitt så finns det olika nyanser av vitt. Något som gör att det kan vara väldigt svårt att hitta exakt den nyansen man behöver.

Därför ska man vara förberedd på att det kan man vara svårt att få hjälp med vilken kulör man behöver. Det man kan göra är att man tar med sig en bild på hur färgen ser ut. Eller om man skickar in den till ett företag som säljer färger så brukar de kunna hjälpa till. Sen vilket märke som har målats med tidigare kan vara väldigt svårt att ta reda på. Men om man har köpt ett hus så brukar de tidigare ägarna veta både vilken färgkod och vilket märke som använts.

Köpa rätt färg

Det finns utöver problemet med nyanser även problemet med vilken färgtyp som man ska måla med. Det kan ibland vara ännu svårare då det finns en del olika färgtyper som alla har sin för och nackdelar. Det gör att man ibland kan få känslan av att inte komma någonstans. För det är helt enkelt en nästan omöjlig fråga att besvara.

Vet man inte vilken färgtyp som har målats med tidigare så är första steget att ta reda på det. För man vill inte måla med en syntetisk målarfärg över till exempel slamfärg. För det kan leda till att färgen helt lossnar och ramlar av från väggen.  Så om huset är målat med slamfärg så kan det absolut vara smartast att måla med samma färg. Då slipper man nämligen problem som kan dyka upp i framtiden.

färg

Att tänka på

När man ska välja färgsort till sitt projekt är det viktigt att man har koll på vad man behöver. Genom att ha klart för sig vilka behov man faktiskt har ökar man chanserna för ett tillfredsställande resultat. Som vi tagit upp innan så är det viktigt att man använder rätt sorts färg för underlaget. Använder man inte passade produkter kommer resultatet inte att bli bra. Har man otur kan färgen flagna eller slitas mer än nödvändigt. Exempelvis måste man alltid ha en annan sort till golv än till väggar. Väggarna är oftast skonade från det mesta slitaget. Golv däremot går man på år ut och år in vilket gör att det slits mycket mer än väggarna. 

En sak man måste tänka på är att man inte blandar vattenbaserad och oljebaserad färg. Man kan använda vattenbaserad kulör på ytor som tidigare har målats med oljebaserad färg. Däremot ska man inte använda oljebaserade kulörer på ytor som är målade med vattenbaserad färg tidigare. Detta kan vara svårt att hålla koll på. Därför kan man ha som tumregel att helt enkelt inte blanda dessa olika sorters färger.

Kommentarer inaktiverade.

Sidor att lägga på minnet:

Mälardalens Mur & Puts

Ett företag som har hjälpt oss med fasadrenovering här i Stockholm. Mycket duktiga och väl värda att lita på.