Pilgrim

Johannas hörn på nätet

Första sommarjobbet – Hisservice

Idag så känner jag av det där syndromet med att vara mammig, klyschan ”dom växer upp så fort” dyker upp i tankarna om och om igen. Det är nämligen så att min äldsta grabb har fått sitt första sommarjobb! Hans far luskade fram ett jobb på ett företag som jobbar med hisservice. Så i sommar ska grabben bo i skåne med sin far och slita. Han får ta på sig ordentliga arbetsbyxor och känna på vuxenlivet, det kan nog vara nyttigt. Det är ändå en speciell dag för en mor när ”lille grabben” ska börja sommarjobba, en speciellt sorglig dag med, dom växer ju ändå upp så fort.

Varför hisservice?

Det var faktiskt i höstas som han fick nys på det här med att sommarjobba. Han var nere och hälsade på sin far och lekte med sin kompis Sverker. Sverker hade precis börjat hjälpa till hos sin fars däckverkstad och börjat tjäna egna pengar, 50kr i timmen. Det var ju sanslösa summor pengar!

”Mamma jag vill också jobba! Kan inte jag jobba hos dig?”

”Nja du ser att mamma jobbar inte riktigt på samma sätt som Sverkers pappa”. Det där samtalet om att mamma jobbar som bloggare och journalist och att det är lite svårt att hjälpa till med det som tolvåring. Så det var bara för mig och farsan att börja jaga bland våra bekanta. tillslut hittade vi en kusin som kunde behöva lite hjälp att bära verktyg och skruva lite, något som en tolvåring borde klara av att göra lite nytta som. Så tack så mycket Fredrik om du läser detta, vår grabb ser verkligen fram emot att få slita lite med era hissar. Vi får väl se om det ändras efter första dagen.

hissservice eller riktigt sommarjobb

Jag såg denna bilden nyligen, det är lite mer likt vad jag höll på med som sommarjobb, vi torkade hö! Är det några av er läsare som har några spännande historier om sommarjobb ? eller om hisservice kanske?

Vad innebär hisservice?

När vi ändå är inne på spåret med service av hissar kan vi lika gärna fortsätta en bit. Det är nog många som inte vet vad hisservice innebär eller vad det är bra till. En hiss ska ju bara fungera och åka upp och ner, dag ut och dag in. Men riktigt så är det ju inte såklart, även hissar behöver omvårdnad för att fungera som de ska. När man tänker efter så känns det plötsligt ganska viktigt. Man vill ju helst inte att hissen ska gå sönder mitt i hissfärden, speciellt inte vi hissrädda.

Men i alla fall. Hisservice är något som måste göras mer regelbundet än man tror. Hur ofta det ska göras är svårt att säga på rak arm, det är olika från hiss till hiss. Vill man veta exakt hur ofta den ska servas får man höra av sig till en hissexpert som kan svara på dessa frågor. Men som utgångspunkt kan man tänka att den ska servas minst en gång om året.

Vem vänder man sig då för att få en hisservice utförd? En snickare, eller en elektriker kanske? Det är såklart svårt att veta om man inte själv äger en egen hiss eller gjort grundlig research om hissar. Men faktum är att det finns företag som är specialiserade på hissar, likt den min kusin jobbar på. Dessa företag kan oftast hjälpa till att både installera nya hissar och serva de som redan finns. Oftast kan det faktiskt vara bäst att anlita samma företag för hisservice som installerade hissen från början. Chansen är stor att de har god kunskap om just den modellen som de själva installerat. Troligtvis har de bra koll på hur den ska servas och underhållas.

Om du misstänker att något är fel med hissen bör du kontakta hissföretaget omgående. Det är bättre att de får kontrollera den en gång för mycket än en gång för lite. Man ska aldrig chansa, i alla fall inte om man vill undvika skador och olyckor.

Att tänka på

Man bör vara ute i god tid när det är dags att boka in en hisservice. Företagen som utför detta är ofta väldigt upptagna och det kan dröja innan de har tid för din hiss. För att undvika att hissen servas för sällan måste man därför vara förutseende. Kanske bör man till och med boka en ny service redan när hissen servas.

Man ska också tänka på att man anlitar ett företag som är auktoriserat för hisservice. Det är en trygghet för dig som kund, då du kan lita på att företaget kan det de lovar. Man ska också alltid göra research innan man anlitar någon. Har man otur och inte gör sin research kan man råka anlita ett riktigt rötägg. Oftast finns det recensioner på internet man kan läsa för att skapa sig en bild av företaget.

Kommentarer inaktiverade.

Sidor att lägga på minnet:

Mälardalens Mur & Puts

Ett företag som har hjälpt oss med fasadrenovering här i Stockholm. Mycket duktiga och väl värda att lita på.