Pilgrim

Johannas hörn på nätet

Fyrhjuling eller snöskoter i umeå?

Jag frågade min kära vän denna fråga och fick nedanstående i svar (seriös kille!). Men vad gäller i Umeå? Systerns pojkvän ska plugga där så ämnet kom upp.. Så vad tror ni?

skoter vs fyrhjuling

Frågan om man ska använda en snöskoter eller en fyrhjuling beror på väldigt många aspekter och kan inte riktigt enkelt besvaras utan att man vet mer om frågeställaren. Klimat är en väldigt viktig aspekt när det ska avgöras om man ska köpa en snöskoter eller en fyrhjuling då det faktiskt kräver att det finns snö större delen av tiden för att en snöskoter ska vara ett bra val.

Om man bor i Sverige så är det egentligen enbart de norra delarna som kan ha nytta av en snöskoter mer än ett par månader om året. För även om vi svenskar ofta skojar om att vintern aldrig tar slut så stämmer det sällan på mellersta eller södra Sverige.

Skillnaden mellan en snöskoter och en fyrhjuling

Förutom den uppenbara skillnaden mellan en snöskoter och en fyrhjuling så undrar nog de flesta vilka andra skillnader som finns. Den uppenbara skillnaden är att en snöskoter enbart kan åka på snö medans en fyrhjuling faktiskt kan åka på ett underlag med snö eller utan. Det är dock så att en fyrhjuling inte alltid kan åka på snö om snön är för djup men det säger sig självt.

Det finns dock snöskotrar som kan köra på vanlig terräng och då alltså inte kräver snö för att kunna ta sig fram och om man då bor på en ort där det ofta finns mycket snö eller där snön stannar under långa perioder av varje år så kan en snöskoter vare ett mycket bättre alternativ än en fyrhjuling.

Det är nämligen oftast så att en snöskoter har skidor och band vilket beroende på modell kan användas antingen enbart på snö eller både på snö och på vanlig mark men det vanligaste är faktiskt att man enbart kan köra på snö.

Välja rätt fordon

Om man nu bor i en ort där det enbart faller ett par centimetrar med snö per år eller där snön snabbt försvinner så är en snöskoter inte rätt val för dig. Men oftast är det en svårare fråga än så då det ofta är i områden med mycket terräng men även där det finns mycket snö året om som man ställer sig frågan om man ska ha en snöskoter eller en fyrhjuling.

Skillnaderna mellan en snöskoter och en fyrhjuling är faktiskt utöver det självklara inte så enkelt att sammanfatta då det beror på vilken modell man använder för att jämföra då det finns snöskotrar som kan åka lika snabbt som en fyrhjuling eller snabbare med rätt terräng. Men det finns även motsatsen där fyrhjulingar åker snabbare än en snöskoter även om båda fordonen framförs på snö.

Ska jag köpa en snöskoter eller en fyrhjuling?

Det är helt enkelt inte en fråga som kan besvaras utöver det som vi tagit upp i artikeln redan, hur klimatet är där du bor. Finns det ordentlig snöröjning eller ligger det två meter snö på vägarna du ska åka på. Är det terrängkörning eller inte som du ska ägna dig åt.

Alla dessa frågor måste du som läsare själv besvara innan du kan avgöra om en snöskoter eller en fyrhjuling är rätt val för dig.

Kommentarer inaktiverade.

Sidor att lägga på minnet:

Mälardalens Mur & Puts

Ett företag som har hjälpt oss med fasadrenovering här i Stockholm. Mycket duktiga och väl värda att lita på.