Pilgrim

Johannas hörn på nätet

Allt som är värt att veta om slamfärg

Först och främst kan man undra över vad slamfärg egentligen är. Men det är en enkel fråga att besvara. Det är en vattenbaserad färg där färgpigment har blandats ut med lim eller klister. Det är även en av de mest använda färgtyperna i Sverige och den har använts i över 500 år. Det gör att man kan vara rätt så säker på vilket resultat man får om man använder en slamfärg. För den har oftast anor som är flera hundra år gamla och tillverkaren vet precis hur slutresultatet blir.

Därför är slamfärg den perfekta färgtypen om man vill måla om sitt hus och den gör att träet kan andas ordentligt. Något som mer syntetiska färgtyper inte gör då det ofta blir ett heltäckande lager.

Allt du behöver känna till om slamfärg

Det viktigaste när det gäller slamfärger är att det är en vattenbaserad färgtyp. Den släpper igenom fukt men låter även fukten avdunsta snabbt. Det gör att risken för fuktskador är minimal om man använder sig av slamfärg. Nackdelen som finns med syntetiska färger är att de inte släpper ut fukten utan håller den inne i träet. Det kan leda till kraftiga fuktskador och inte något som rekommenderas om man målar om ett hus byggt i trä. Men slamfärgen är också den mest testade färgtypen då den använts i drygt 500 år och har anor från 1500-talet.

Det är också en färg som är väldigt enkel att måla med. Den behöver bara att man rör om färgen lite då och då. Den torkar relativt snabbt och den kräver väldigt lite förarbete. Det enda som krävs är att man borstat underlaget ordentligt. Så att gammal färg som sitter löst försvinner. Det kan krävas att man tvättar hela fasaden men det beror på en del faktorer som hur smutsig den är och hur lång tid det gått sedan den senast målats om.

slamfärg på en ladugård

Grundläggande om slamfärg

Det grundläggande när man arbetar med slamfärg är att man behöver borsta fasaden. Täcka de områden som inte ska målas med plast eller tejp. Sen är det bara att applicera färgen i ett par lager så och låta den torka. Men man ska aldrig måla med slamfärg om det är mindre än fem plusgrader och träet får inte ha en fuktighet över 15 %. Om man väljer att måla trots detta riskerar färgen att inte fästa ordentligt. Det kan också falla bort bitar och rent allmänt så blir det inte ett bra jobb.

Något annat som kan vara bra att känna till om slamfärg är att det är den mest använda färgtypen i Sverige. Så om du inte vet vilken färgtyp som ditt hus är målat med så är det troligtvis slamfärg. Det är nämligen den färgtyp som är mest testad och som ger ett perfekt resultat.

Främst ger den ett skinande resultat så slamfärg innehåller naturliga kiselkristaller som glittrar i solljuset. Så om du undrat över varför ett nymålat hus skiner så är det på grund av kiselkristallerna i färgen och gör att resultatet blir fantastiskt.

Vill du veta mer om slamfärg? Vi har inhämtat mycket av den här informationen från Claessons Trätjära där du kan läs mer och dyka ner ännu djupare om så önskas.

Kommentarer inaktiverade.

Sidor att lägga på minnet:

Mälardalens Mur & Puts

Ett företag som har hjälpt oss med fasadrenovering här i Stockholm. Mycket duktiga och väl värda att lita på.